Despre Aiud

Aiudul este un municipiu asezat in culoarul depresionar axat pe cursul mijlociu al Muresului la contactul celor trei mari unitati geografice: Campia Transilvaniei la N-E, Podisul Tarnavelor la S-E si Muntii Apuseni la Vest. Acesta se afla la o distanta de 70 km de Cluj-Napoca si la 35 km de Alba Iulia.

Suprafata Municipiului Aiud este de 142,2 kmp. Aiudul este asezat de o parte si de alta a soselei nationale Bucuresti-Cluj-Oradea, a liniei ferate cu aceasta ruta, pe malul drept al muresului, la nici 20 de km de masivul muntos Pleasa (1259 m). Municipiul este strabatut de Valea Aiudului care vine din munte pentru a se infrati cu Muresul.

Stema este sub forma de scut taiat, avand partea de sus despicata. In primul cartier, pe camp rosu se afla o poarta de aur cu cruce pe frontspiciu si doua medalioane cu motive populare din aur. In spatiul deschis al portii se gaseste un ciorchine de struguri, de asemenea din aur. In cartierul din dreapta, pe camp azur, un grifon de argint limbat rosu, tinand intr-o gheara o sabie iar in celalta o balanta in echilibru, ambele din acelasi material. In partea inferioara, pe auriu, se afla o carte deschisa. Scutul este timbrat cu o coroana murala de argint, formata din cinci turnuri.

Semnificatia elementelor de pe stema:

  • poata aminteste de folcul specific zonei, motivul infatisat pe medalioane fiind specific artei populare;
  • strugurele si frunzele de vita de vie arata ponderea pe care o are viticultura in ansamblul economiei Municipiului Aiud;
  • grifonul este vechea stema a asezarii, sabia semnifica lupta de veacuri dusa de catre locuitorii asezarii;
  • cartea deschisa arata faptul ca la aiud se afla institurii culturale de importanta nationala;
  • coroana murala care timbreaza scutul este un insemn specific centrelor urbane si evidentiaza faptul ca asezarea este un municipiu.

Vremea in Aiud

 

 


Paste 2017 | Craciun 2017 | Revelion 2018