Despre Abrud

Abrud este un oras din judetul Alba, Transilvania. Orasul are in subordine localitatile Abrud-Sat, Gura Cornei si Soharu. Are o populatie de aproximativ 6.213 locuitori.

Orasul Abrud este situat in depresiunea Abrudului, dominat de un relief valurit, modelat la contactul dintre Muntele Gaina si Muntii Metalifer, adica in estul Tarii Motilor. 

Spre Nord, orasul Abrud este strajuit de Dealul Baiesilor (872 m), Dealul Hebatului (902 m) si Dealul Orzena (868 m), iar spre sud, de Dealul Ciuta (899 m) si Varful Stiurt (941 m). In est se inalta Varful Citera (830 m), Piatra Rara (880 m) si Dealul Lazarului (817 m).

Stema orasului Abrud se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. In campul scutului, pe fond albastru, se afla un animal fantastic numit grifon, cu cap de pasare, limba rosie si aripile deschise, tinand in ghiare doua ciocane de argint. Scutul din stema orasului Abrud este timbrat de o coroana murala de argint cu trei turnuri crenelate. Elementele stemei sunt prelate din vechea stema a orasului Abrud,care era cunoscut ca un important bazini minier aurifer. Coroana murala cu 3 turnuri semnifica faptul ca localitatea are rangul de oras.

 

Vremea in Abrud

 

 


Paste 2017 | Craciun 2017 | Revelion 2018